Nevědomost je sladká…občas.

Všichni to známe. Zlý spolužák, na kterého si po letech ani nevzpomeneme. Učitel, jemuž jsme slibovali největší odplatu, je pár let po škole také skoro zapomenut. Mazáci z vojny jsou po letech jen úsměvnou vzpomínkou. Tohle všechno nám hezky pomalu zklidní v mysli i paměti čas… Ne nadarmo se říká, že čas vyléčí všechny rány.  Bohužel i ty, z kterých bysme se měli poučit…

Lidé stále opakují ty nejzákladnější chyby. Je to tím, že nám mozek i paměť milosrdně vytlačují ty nepříjemné vzpomínky na nepříjemné situace a zkušenosti?
Opravdu si musí každá generace nabít držku, aby se poučila pro krátký časový úsek, který bude novou generací plně zapomenut a mnoho neblahých skutků bude opakováno?
Současné dění na Východě Evropy mi tak připadá.

Uplynulo již mnoho vody v řekách od poslední světové války. Také uplynulo mnoho let od posledních válečných konfliktů v Evropě. A lidi zapomínají. Zapomínají na to, proč vše vzniklo, jak vše vzniklo a co z toho nakonec bylo.
Obavy z války se skoro vytratily. Nám se to přece nemůže stát. Nedovolíme nového Hitlera, Stalina jim podobné.
Sice je nedovolíme, ale stvoříme jiné.

V současné době mám velmi reálnou obavu z blížícího se celoevropského válečného konfliktu. To, jak si obyvatelé bývalého SSSR neuvědomují bídu a diktát v kterém před desítkami let žili. To jak se Německo drží názorově přehnaně zpátky, jen aby nebylo nařknuto z vyvolávání konfliktu, jako v předchozích dvou světových válkách…
Také si z dějin pamatuji, že Francie i Británie nás nechaly padnout a doufaly, že to bude Hitlerovi stačit…A světe div se…nestačilo.
Držení se zpět kvůli ekonomice? V případě vyhrocení situace a zatmění před očima bude vůdcům států ekonomika úplně volná. Tedy ekonomika jiných států a národů. Jejich vlastní rozhodně ne. A asi i proto se války pokaždé vedly, ne? Pro zlepšení ekonomiky, nastartování průmyslu, získání dalších držav, které obohatí národ i jeho vůdčí představitele.
A v tomto případě je pro mne postoj Ruska zcela jasný.


Podotýkám však, že celý text je pouze mých náhledem na situaci a žádným detailním rozborem konfliktu na Ukrajině. Jen mne třeba zajímá, jak to vidíte i VY!

Autor: Michal Kern | úterý 6.5.2014 20:35 | karma článku: 7,25 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Michal Kern

Test úspěšný!

7.4.2017 v 9:26 | Karma: 17,67

Michal Kern

Jak se těšíte na „socík“?

26.3.2015 v 16:40 | Karma: 29,04

Michal Kern

Sakra drahá integrace!

9.3.2015 v 11:28 | Karma: 38,73

Michal Kern

Tunel jak má být!

3.3.2015 v 18:38 | Karma: 17,57